Sjansen er stor for at du kan spare tusener av kroner på å gjøre noen enkle, økonomiske grep i slutten av desember. Vi har samlet 12 gode råd som gir lommeboken din en god start på 2019.

 1. Fyll opp BSU-kontoen din.
  Du som er mellom 18 og 33 år får 20 prosent skattefradrag på alt du sparer i BSU. Har du penger til overs er det lurt å sette inn penger på BSU-kontoen din. Får du satt inn det årlige maksbeløpet på 25 000 kroner før nyttår, får du igjen 5 000 kroner i skattefradrag. For at du skal være sikker på at pengene kommer inn på kontoen i 2018, er det lurt å sette inn pengene så raskt som mulig – og aller senest før klokken 14.00 fredag 28. desember.

  Fyll opp BSU-kontoen.


 2. Start sparing i individuell pensjonssparing (IPS).
  Du kan spare inntil 40 000 kroner årlig i IPS, og dersom du sparer maksbeløpet får du i 2019 igjen 9 200 kroner på skatten. I spareperioden betaler du ikke skatt på avkastningen, og sparesaldoen din er unntatt formueskatt. Husk at pengene bindes frem til du er 62 år. Siste frist for å opprette IPS er torsdag 27. desember.

  Begynn å spare i IPS.


 3. Opprett en aksjesparekonto (ASK) og flytt fondene dine dit.
  Med en aksjesparekonto hos oss kan du kjøpe, selge og bytte aksjefond uten at det utløses skatt underveis, så lenge du ikke tar ut gevinsten fra kontoen. Du oppnår dermed en skatteutsettelse som over tid kan ha stor betydning for din totale avkastning.

  Opprett aksjesparekonto.


 4. Jobb deg opp til frikortgrensen.
  I 2018 kan du tjene inntil 55 000 kroner uten å måtte skatte av pengene. Dersom du fortsatt har litt å gå på før du når grensen, kan det være lurt å sjekke om det finnes muligheter for ekstra inntjening. På den måten får du tjent det maksimale beløpet uten å betale skatt.

 5. Vurder om du trenger nytt skattekort.
  Har noe endret seg siden forrige selvangivelse, for eksempel nytt boliglån eller endring i lønnen? Før årsskiftet er det lurt å ta en gjennomgang av skattekortet for å sjekke at du har oppført riktig lønn, og får skattefradragene du har krav på.

 6. Gi gaver til frivillige organisasjoner.
  Ikke bare er det en hyggelig julegave – du får også skattefradrag dersom gaven er på minst 500 kroner. Husk bare å sjekke at organisasjonen du gir til står oppført på Skatteetatens liste over godkjente organisasjoner.

 7. Skal du selge bolig før du kjøper? Avtal overtagelse etter nyttår.
  Dersom du får utbetalt pengene før årsskiftet kan det spille inn på formueskatten. Avtal overtagelse rett over nyttår – så slipper du unna skattesmellen.

 8. Gi forskudd på arv.
  Dette gjelder deg som har netto formue som overstiger fribeløpet. Reduser formuesskatten ved å gi barna dine forskudd på arv. Husk bare at barna må være 17 år eller eldre, hvis ikke lignes de uansett sammen med deg.

 9. Utsett lønn.
  Dersom du står i fare for å få toppskatt, kan det være lurt å utsette noe av inntekten til neste år. Bare husk at du må tjene mindre i 2019 enn 2018, ellers vil det ikke ha noe for seg å utsette lønnen.

 10. Gjør småtjenester.
  Så lenge du ikke er næringsdrivende, kan du motta opp til 6 000 kroner skattefritt for mindre tjenester, slik som snømåking, malejobber og lignende.

 11. Lei ut hytta i jula.
  Blir det ikke juleferie på fjellet i år? Husk at du kan leie ut hytta for inntil 10 000 kroner skattefritt.

 12. Driver du eget firma?
  Har du konkrete planer om å kjøpe driftsmidler som maskiner og datautstyr er det lurt å gjøre dette sent på året – avskrivningsbeløpet blir nemlig like stort uansett når på året du har investert.